Association of Small- and Medium Size Enterprises of Covasna County

 

Cârnați de toate felurile la Parada din acest an

 

  În jur de 50 de echipe s-au întrecut sâmbătă la cea de-a noua ediţie a Paradei Cârnaţilor de la Sfântu  Gheorghe      

 

Aproximativ 50 de echipe au participat sâmbătă la cea de-a noua ediție a Paradei Cârnaților de la Sfântu-Gheorghe, organizată de Asociația Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din Covasna (ASIMCOV) și peste 1.000 de persoane au vizitat zona competiției, pentru a admira aranjamentele și formele cârnaților, dar și pentru a degusta delicioasele preparate făcute după rețete dintre cele mai diverse.

Echipele participante la Parada Cârnaților au venit majoritatea din județul Covasna, dar și din județele Harghita sau Iași, precum și din Ungaria și au realizat peste 800 de metri de cârnați, fiind consumate aproape 600 de kilograme de carne tocată.

La ediția din acest an s-au preparat, așa cum ne-a obișnuit Parada, cârnați dintre cei mai diverși, după rețete tradiționale românești sau ungurești, provenite din diverse zone – secuiești sau moldovenești, și ținute în mare secret de către echipe, tocmai pentru a nu le fi furate de concurență. Astfel, au fost realizate atât rețete clasice de cârnați, precum și unele rețete mai speciale, cum ar fi cea din care a rezultat Cârnațul preistoric. Mesele preparatorilor de cârnați au fost și acestea un adevărat deliciu, echipele participante întinzând pe acestea bunătățuri dintre cele mai simple și mai fascinante: pâine cu untură și boia, șunculiță cu carne, făcută în casă, diverse tipuri de salamuri, brânzeturi și, desigur, numeroase păhărele cu pălincă sau băutură cu chimion.

Echipele participante au muncit, fiecare, mai bine de patru ore la realizarea cârnaților reprezentativi, fiecare fiind compusă din 3-4 persoane care în contul unei taxe de participare de 300 de lei de echipă au primit din partea organizatorilor o masă, un vas de plastic, zece kilograme de carne, patru şorţuri, 15 metri de membrană, patru banderole şi șase bilete pentru „suporteri”.  În prepararea cârnaților, echipelor le-a revenit datoria de a-și asigura restul de ingrediente în afară de carne și, desigur, condimentele.

Potrivit organizatorului principal al evenimentului, ASIMCOV, Parada Cârnaților reprezintă o ocazie unică de promovate a turismului și rețetelor tradiționale de excepție pe care le are județul Covasna, fiind totodată o ocazie de a lega prietenii și legături cu alte zone turistice din țară și străinătate.
<< _BACK

Galerii

 • Interreg Danube Proiect-ACCELERATOR Kick off meeting
 • 20 de ani de la înființarea ASIMCOV
  20 de ani de la înființarea ASIMCOV
 • Festivalul Verzei editia a V-a
  Festivalul Verzei editia a V-a
 • XIV.Parada Cârnaților
  XIV.Parada Cârnaților
 • IX. Festivalul preparatelor la ceaun (03.09.2016)
  IX. Festivalul preparatelor la ceaun (03.09.2016)
 • Zilele Sfântu Gheorghe (22.04.2016)
  Zilele Sfântu Gheorghe (22.04.2016)
 • Club Cafe (25.02.2016)
  Club Cafe (25.02.2016)
 • Club Cafe (28.01.2016)
  Club Cafe (28.01.2016)
 • Conferința finală a proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est” (24.11.2015)
  Conferința finală a proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est” (24.11.2015)
 • Festivalul Verzei (11.10.2015)
  Festivalul Verzei (11.10.2015)