Association of Small- and Medium Size Enterprises of Covasna County

 
Răsfăţ culinar cu preparate din oaie
Cele mai bune preparate au putut fi gustate în cadrul unui concurs gastronomic
Platoul din faţa Restaurantului Park din Sfântu-Gheorghe s-a transformat joi seara într-un adevărat Festival Gastronomic, în care aburii din ceaun se împleteau cu cei de la mămăliguţa proaspăt fiartă sau de la tocăniţele care clocoteau de zor.
 

Prilejul a fost prima ediţie a concursului de preparate din oaie, organizat de Ordinul Cavaleresc al Preparatorilor din jurul ceaunului, la care au participat 13 echipe din tot judeţul.
Pe mesele lor au putut fi văzute tot felul de mâncăruri din oaie, de la pastramă, tocăniţe, ciorbe, cârnăciori, drob, până la produse cum ar fi urda, caşul sau brânza de burduf, bine rotunjite în câte o mingiuţă de mămăligă.
La masa echipei din Întorsura Buzăului, a familiei Tohănean, trecătorii au putut gusta de exemplu din tot felul de bunătăţi din carne de oaie, de la ruladă până la pastramă sau cârnăciori, bine asortate cu vin şi pălincă.
Şi Stâna lu’ Manea, din Covasna, a venit cu tocăniţă de oaie cu mămăliguţă, acritură, urdă, caşcaval, brânză, aperitiv din coacăze de pădure, o pălincă bună înainte şi un vin.
Nu s-au lăsat mai prejos nici echipele de la Grupul Şcolar Constantin Brâncuşi, sau ale unor proprietari de pensiuni din judeţ.
Szabo Tibor, preşedintele Asociaţiei Pensiunilor din Covasna, a prezentat o coroană făcută din miel. El a explicat că la început mielul este rotunjt după oală, e lăsat să fiarbă puţin, să ia formă, după care în interior se face umplutura din inimă, cap, ouă, pâine şi alte ingrediente.
 
Mâncare peste mâncare
Potrivit preşedintelui Ordinului Cavaleresc, Vajda Lajos, scopul unor astfel de evenimente este de a promova cât mai mult specificul local şi gastronomia zonei.
„Promovarea produselor locale este importantă, anul acesta organizăm 7 – 8 concursuri gastronomice. Săptămâna viitoare vom organiza festivalul cartofului la Tg. Secuiesc, apoi la Covasna concurs de mâncare la ceaun, urmat la Malnaş de Festivalul Vânătoresc. Din aceste evenimente dorim să facem o tradiţie şi practic să atragem cât mai mulţi care să guste din acestea şi aşa începe promovarea gastronomiei la fiecare din noi”, a declarat Vajda.
Echipele prezente joi seara la Concursul din faţa Restaurantului Park au încercat nu doar să gătească foarte bine, ci şi să arate cât mai bine în costume populare sau să decoreze masa cu flori, legume şi fructe.
<< _BACK

Galerii

 • Interreg Danube Proiect-ACCELERATOR Kick off meeting
 • 20 de ani de la înființarea ASIMCOV
  20 de ani de la înființarea ASIMCOV
 • Festivalul Verzei editia a V-a
  Festivalul Verzei editia a V-a
 • XIV.Parada Cârnaților
  XIV.Parada Cârnaților
 • IX. Festivalul preparatelor la ceaun (03.09.2016)
  IX. Festivalul preparatelor la ceaun (03.09.2016)
 • Zilele Sfântu Gheorghe (22.04.2016)
  Zilele Sfântu Gheorghe (22.04.2016)
 • Club Cafe (25.02.2016)
  Club Cafe (25.02.2016)
 • Club Cafe (28.01.2016)
  Club Cafe (28.01.2016)
 • Conferința finală a proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est” (24.11.2015)
  Conferința finală a proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est” (24.11.2015)
 • Festivalul Verzei (11.10.2015)
  Festivalul Verzei (11.10.2015)