Association of Small- and Medium Size Enterprises of Covasna County


Cavalerii din jurul ceaunului
 

Ordinul Cavaleresc al Preparatorilor în aer liber din Transilvania a fost înfiinţat la Sfântu­-Gheorghe. Anul 2010 va fi plin de evenimente gastronomice în aer liber
Reprezentanţii Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din Covasna (ASIMCOV) s-au aşezat la aceeaşi masă cu hotelieri, reprezentanţi ai restaurantelor, maeştri bucătari din Ungaria sau autorităţi locale, pentru a discuta şi pune la punct sub aspect organizatoric de la început de an care sunt evenimentele gastronomice pe care le vor organiza şi promova în 2010.

„După ce am tot amestecat la ceaun un an întreg, ne-am dat seama că este bine să cuprindem totul în cadru organizat. Am început o tradiţie în domeniul preparatelor în aer liber şi o vom continua”, a spus preşedintele ASIMCOV, Bagoly Miklos. La discuţii au fost prezenţi şi Marele Maestru al Ordinului Gastronomiei la Foc Liber, Garai Zoltan, şi maestrul bucătar şi preşedinte al Uniunii Naţionale Gastronomice din Ungaria, Toth Endre.
Garai Zoltan a declarat în acest context că în urmă cu doi ani în Ungaria a luat fiinţă Ordinul Cavaleresc al preparatorilor în aer liber, pe care doreşte să îl promoveze şi aici. Astfel, vineri la Sfântu-Gheorghe a luat fiinţă acest Ordin Cavaleresc în Transilvania, iar în fruntea lui a fost numit pe post de căpitan directorul ASIMCOV, Vajda Lajos. Împreună cu o echipă formată din 12 oameni care vor fi primiţi în acest Ordin, el va promova şi sprijini organizarea evenimentelor gastronomice în aer liber de la noi din judeţ, cu scopul de a atrage cât mai mulţi turişti în zonă.
„Iniţiativa acestui Ordin a luat fiinţă şi pentru că în Ungaria s-au înmulţit foarte mult aceste evenimente gastronomice şi s-a simţit nevoia să le cuprindem în cadru organizat. Vrem să se înmulţească şi aici evenimentele organizate în aer liber în jurul ceaunurilor, este important să se lege diferite cunoştinţe, legături care contribuie la legături transnaţionale între cele două naţiuni. Această conexiune bazată pe relaţia dintre ONG-uri s-ar putea concretiza în legături de înfrăţire”, a spus Garai Zoltan.
Totodată, mastrul bucătar Toth Endre a subliniat că, în zilele noastre, un bucătar trebuie să îşi prezinte marfa astfel încât să fie atrăgătoare pentru turist, o supă normală putând fi preparată astfel încât să devină cu totul deosebită.
 
5.000 de pliante de promovare
Directorul ASIMCOV, Vajda Lajos, a prezentat pentru acest an cinci evenimente gastronomice care vor avea loc, şi anume a VIII­a ediţie a Paradei Cârnaţilor, din data de 15 mai – la care doresc să invite şi participanţi din Pleşcoi, a cincea ediţie a Festivalului Ciorbei de Peşte de la Belin, din 29 mai, a treia ediţie a Concursului de preparare a tocăniţei la ceaun, din 4 septembrie de la Covasna, a patra ediţie a Festivalului Vânătoresc de la Malnaş Băi, din 25 septembrie, Festivalul Preparatelor la Foc Liber care are loc de Zilele Sf.Gheorghe şi, tot atunci, Boul la Proţap de la Restaurantul Park.
„Am discutat cu organizatorii acestor evenimente, vrem să fie cât mai eficient totul, ne-am gândit ca la începutul anului să avem deja pliante, bannere pe care să le putem prezenta. În primă fază am tipărit 5.000 de exemplare de prezentare a acestor evenimente”, a spus Vajda Lajos.
De asemenea, evenimentele vor fi promovate pe site-urile partenerilor din Ungaria, Bucureşti, Braşov sau Sibiu, cu care au relaţii mai strânse, şi urmează să se înfiinţeze şi un site separat pentru asemenea evenimente.
 
Ziua în care mănânci cât poţi
Pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, de data aceasta spre restaurante, Asociaţia Unităţilor Hoteliere şi Restaurante Sfântu-Gheorghe va organiza pe 18 februarie Ziua în care mănânci cât poţi, la acelaşi preţ. Preşedintele Asociaţiei, Kovács István, a spus că dorinţa lor este de a atrage oamenii spre restaurante, iar lista unităţilor care vor fi cuprinse în această iniţiativă urmează a fi stabilită.
În această zi practic oricine se înscrie poate merge la restaurant să mănânce cât îl ţine burta, la un preţ mic, de 10 lei de exemplu, al unui singur meniu, sau la jumătate din preţul normal, în funcţie de cum se va stabili.
<< _BACK

Galerii

 • Interreg Danube Proiect-ACCELERATOR Kick off meeting
 • 20 de ani de la înființarea ASIMCOV
  20 de ani de la înființarea ASIMCOV
 • Festivalul Verzei editia a V-a
  Festivalul Verzei editia a V-a
 • XIV.Parada Cârnaților
  XIV.Parada Cârnaților
 • IX. Festivalul preparatelor la ceaun (03.09.2016)
  IX. Festivalul preparatelor la ceaun (03.09.2016)
 • Zilele Sfântu Gheorghe (22.04.2016)
  Zilele Sfântu Gheorghe (22.04.2016)
 • Club Cafe (25.02.2016)
  Club Cafe (25.02.2016)
 • Club Cafe (28.01.2016)
  Club Cafe (28.01.2016)
 • Conferința finală a proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est” (24.11.2015)
  Conferința finală a proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est” (24.11.2015)
 • Festivalul Verzei (11.10.2015)
  Festivalul Verzei (11.10.2015)