Association of Small- and Medium Size Enterprises of Covasna County

 

Covasna: Demersuri pentru înfiinţarea unui parc agroindustrial
  

Autorităţile judeţului Covasna şi Asociaţia întreprinzătorilor mici şi mijlocii din judeţ (ASIMCOV), care doresc să înfiinţeze un parc agroindustrial în apropierea municipiului Sfântu Gheorghe, au avut luni o întâlnire cu potenţialii parteneri în vederea conturării acestui proiect.

 

Viitorul parc agroindustrial va fi amenajat pe o suprafaţă de 6,5 hectare din localitatea Câmpu Frumos, aflată la periferia municipiului Sfântu Gheorghe, după un model importat din Ungaria. 
Investiţia se va cifra la aproximativ 2,5 milioane de euro şi va fi realizată în baza unui parteneriat încheiat între Consiliul Judeţean Covasna, societatea Morakert din Ungaria, Programul de cooperare al Guvernului german WBF/GTZ în România şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Directorul ASIMCOV, Vajda Lajos a menţionat că proiectul a pornit de la necesitatea sprijinirii agricultorilor din judeţ, care întâmpină mari greutăţi în valorificarea produselor şi care sunt nevoiţi să le vândă la preţuri foarte mici pentru a nu rămâne cu ele pe stoc.
„Aproape jumătate din cetăţenii judeţului trăiesc în mediul rural, 30% se ocupă cu agricultura, iar anumite produse agricole cum ar fi varza, cartofii şi sfecla se cultivă în cantităţi importante care nu pot fi valorificate”, a declarat Vajda Lajos. Odată cu înfiinţarea parcului agroindustrial se doreşte crearea unei reţele, care să preia marfa de la producători pe bază de contract, să o depoziteze, ambaleze şi să o livreze către marile pieţe şi supermarketuri. Proiectul prevede şi înfiinţarea unui centru logistic care va oferi în permanenţă diverse informaţii de interes pentru agricultori, începând cu tendinţele pieţei, cerinţele Uniunii Europene, ultimele tehnologii şi terminând cu prognoza meteo.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor a ţinut să îi încurajeze pe agricultori în vederea asocierii în cooperative de producţie, achiziţie şi valorificare a produselor, subliniind că acestea nu au nimic în comun cu CAP-urile de pe vremea comunismului, iar proprietarii nu vor fi constrânşi să renunţe la pământurile lor.
Reprezentantul Programului Guvernului german GTZ în România, Mihaela Fianu a prezentat modelul asociaţiei producătorilor viticoli din Odobeşti, arătând că unul dintre avantajele asocierii este reducerea cheltuielilor.

Iniţiatorii proiectului au recunoscut că vor dura câţiva ani până când parcul agroindustrial ce se conturează la Câmpu Frumos va funcţiona asemenea modelului unguresc de la Morahalom.

 
<< _BACK

Galerii

 • Interreg Danube Proiect-ACCELERATOR Kick off meeting
 • 20 de ani de la înființarea ASIMCOV
  20 de ani de la înființarea ASIMCOV
 • Festivalul Verzei editia a V-a
  Festivalul Verzei editia a V-a
 • XIV.Parada Cârnaților
  XIV.Parada Cârnaților
 • IX. Festivalul preparatelor la ceaun (03.09.2016)
  IX. Festivalul preparatelor la ceaun (03.09.2016)
 • Zilele Sfântu Gheorghe (22.04.2016)
  Zilele Sfântu Gheorghe (22.04.2016)
 • Club Cafe (25.02.2016)
  Club Cafe (25.02.2016)
 • Club Cafe (28.01.2016)
  Club Cafe (28.01.2016)
 • Conferința finală a proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est” (24.11.2015)
  Conferința finală a proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est” (24.11.2015)
 • Festivalul Verzei (11.10.2015)
  Festivalul Verzei (11.10.2015)