Association of Small- and Medium Size Enterprises of Covasna County

 
Clustere - potential covasnean identificat de ASIMCOV

 
Vajda Lajos, director ASIMCOV (asociatia intreprinderilor mici si mijlocii din Covasna), COVIMM Consulting, a prezentat posibilitatile judetului si potentialul care se intrevede pentru crearea de clustere. Covasna este unui din judetele mici ale tarii, cu populatie mai putin numeroasa, infrastructura rutiera defectuoasa. Apropierea de Brasov (30 km) ar trebui sa fie un avantaj.
 

Sf Gheorghe se doreste partener al Brasovului. 50-60% din locuitori traiesc in mediul rural, practica agricultura de subzistenta. O mare parte din terenuri nu se lucreaza. Se pune intrebarea cum se poate valorifica acest potential. O solutie ar fi cultivarea plantelor medicale si aromatice sau cultivarea padurilor energetice. Jumatate din judet este acoperita de paduri. Nu se face managementul padurilor, ci doar exploatarea acestora.
Din 122 de localitati ale judetului, 50 au sub 500 de locuitori. Cum asiguri managementul acestor sate mici? Posibilitati: asigurarea independentei energetice, orientarea spre produse ecologice 

Judetul este cunoscut ca “valea pantalonilor” date fiind numeroasele contracte ale industriei confectiilor, dar majoritatea intreprinderilor lucreaza in lohn, ce se va intampla daca dispare acest tip de contracte? 
Opinia ASIMCOV este ca tipul de clustere potrivit in Covasna este cel 'orizontal', deci clusterele care organizeaza mai multe entitati mici de acelasi tip sau de tipuri apropiate. ASIMCOV ar putea fi o asociatie umbrela, dat fiind ca are in organizarea interna mai multe grupuri profesionale puternice. Domenii pentru potentiale clustere in Covasna: constructii, industria lemnului, industria alimentara, gestionarea deseurilor, turism, energie regenerabila. 

Dl. Lajos Vajda este convins ca cel mai mare success l-ar putea avea un cluster in domeniul alimentatiei. Este insa dificil, a subliniat, sa aduci la aceeasi masa de discutie producatorii, care – in plus, - trebuie sa reuseasca sa ajunga la un punct de vedere comun. Nu se vor putea realize cele 6 clustere al caror potential a fost identificat de ASIMCOV, dar intr-o prima etapa infiintarea si functionarea a 2-3 dintre ele este de dorit. Pentru a accelera realizarea clusterelor , ASIMCOV a sprijinit infiintarea unor asociatii pe subdomenii legate de clusterele al caror potential a fost identificat. Mai jos sunt doua exemple de structura de viitor cluster in proiectia ASIMCOV.
<< _BACK

Galerii

 • Interreg Danube Proiect-ACCELERATOR Kick off meeting
 • 20 de ani de la înființarea ASIMCOV
  20 de ani de la înființarea ASIMCOV
 • Festivalul Verzei editia a V-a
  Festivalul Verzei editia a V-a
 • XIV.Parada Cârnaților
  XIV.Parada Cârnaților
 • IX. Festivalul preparatelor la ceaun (03.09.2016)
  IX. Festivalul preparatelor la ceaun (03.09.2016)
 • Zilele Sfântu Gheorghe (22.04.2016)
  Zilele Sfântu Gheorghe (22.04.2016)
 • Club Cafe (25.02.2016)
  Club Cafe (25.02.2016)
 • Club Cafe (28.01.2016)
  Club Cafe (28.01.2016)
 • Conferința finală a proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est” (24.11.2015)
  Conferința finală a proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est” (24.11.2015)
 • Festivalul Verzei (11.10.2015)
  Festivalul Verzei (11.10.2015)