Association of Small- and Medium Size Enterprises of Covasna County

 
Pregatire pentru crearea clusterelor
 

Judetul Covasna este printre cele mai avansate in intelegerea si aplicarea conceptului de cluster sau pol de competitivitate – formula capabila sa amplifice posibilitatile unor intreprinderi. Dl. Lajos Vajda, directorul Asociatiei intreprindeirlor mici si mijlocii din Covasna (ASIMCOV), are schitele pregatite pentru 6 posibile clustere, capabile sa amplifice posibilitatile firmelor si specificul zonei covasnene.


Spre deosebire, insa, de clusterele integrate de o companie puternica, eventual o multinationala – exemplul clusterului neformalizat din jurul Dacia Group Renault – in Covasna, considera dl. Vajda, clusterele ar trebui sa se organizeze pe orizontala. Aici apar probleme specifice, in primul rand – se pare - de capacitate de lucru intr-o asemenea “echipa”, de incredere reciproca. Mai jos veti gasi fragmente din interviul video pe care il puteti urmari in zona multimedia din dreapta acestei pagini.De asemenea, aici puteti accesa
 
Lajos Vajda: La inceput, firmele din zona Covasnei si-au gasit cate un partener in Occident. Lucrau aproape la contract sigur. Dupa aderarea Romaniei la UE, situatia s-a schimbat. “Am intrat in competitive cu orice firma din Europa. Acestea au avantajele lor, din punctul de vedere al tehnologiei, al pregatirii. Au un alt management. Au un sistem de certificare a calitatii. Au avantaje la credite bancare. Am pornit cu dezavantaje, trebuie sa-i ajungem din urma.” Daca nu unim fortele si nu gasim impreuna solutii – aceste firme vor disparea. Fiecare a incercat sa faca o firma puternica. Cu 20 de angajati nu o sa reuseasca. Cu un management incompetent n-o sa reuseasca. Iar cu tehnologie invechita – n-o sa reuseasca” Pregatirea profesionala a personalului trebuie rezolvata de mai multe firme impreuna. 

Dl Vajda a subliniat rolul care se asteapta din partea scolii. “Deocamdata scoala si realitatea merg in paralel’. Trebuie gasita o modalitate pentru ca agentii economici sa poata informa sistemul educational in legatura cu noile cerinte care apar. “Scolile trebuie sa educe in domeniile cerute de piata”. Tehnologia noua se aduce “prin investitii proprii, prin credite bancare, dar – cel mai avantajos – prin fonduri europene”.
 
Interviul a fost inregistrat in pauza workshop-ului “Clusterele - suport al cresterii competitivitatii operatorilor economici” pentru zona Centru de dezvoltare economica, organizat la Sfantu Gheorgjhe, in cadrul proiectului INOVCLUSTER, finantat de Minsterul Economiei.

 

 
<< _BACK

Galerii

 • Interreg Danube Proiect-ACCELERATOR Kick off meeting
 • 20 de ani de la înființarea ASIMCOV
  20 de ani de la înființarea ASIMCOV
 • Festivalul Verzei editia a V-a
  Festivalul Verzei editia a V-a
 • XIV.Parada Cârnaților
  XIV.Parada Cârnaților
 • IX. Festivalul preparatelor la ceaun (03.09.2016)
  IX. Festivalul preparatelor la ceaun (03.09.2016)
 • Zilele Sfântu Gheorghe (22.04.2016)
  Zilele Sfântu Gheorghe (22.04.2016)
 • Club Cafe (25.02.2016)
  Club Cafe (25.02.2016)
 • Club Cafe (28.01.2016)
  Club Cafe (28.01.2016)
 • Conferința finală a proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est” (24.11.2015)
  Conferința finală a proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est” (24.11.2015)
 • Festivalul Verzei (11.10.2015)
  Festivalul Verzei (11.10.2015)