Association of Small- and Medium Size Enterprises of Covasna County

Clustere pentru cresterea competitivitatii

In Covasna se pune pe picioare unul din primele clustere infiintate cu aceasta titulatura si filosofie. Este vorba de PROWOOD, un cluster al industriei de prelucrare a lemnului, considerate unul din domeniile cu cel mai mare potential in economia judetului Covasna. Proiectului clusterului PROWOOD este finantat prin Programul Capacitati a Planului cadru 7 (FP7) de finantare a cercetarii in UE, denumit “Regiuni ale cunoasterii”.
 

In realizarea acestui proiect sunt implicate: Asociatia IMM-urilor din judetul Covasna (ASIMCOV), Consiliul judetean Covasna, Universitatea Transilvania (care asigura pregatire pentru industria lemnului). Know-how-ul necesar pentru fondarea si asigurarea functionarii clusterului provine de la cateva institutii din Germania , Institutul Fraunhofer pentru cercetare in domeniul lemnului , Centrul de Inovare si Transfer Tehnologic din Renania Nord-Westfalia, un institut finalndez TTS (Work Efficiency Institute) si unul francez (CRITT Bois). 

Experinta la care a ajuns formarea clusterului PROWOOD a fost prezentata de dl. Miklos Bagoly, presedintele ASIMCOV in cadrul workshop-ului de la Sfantu Gheorghe in cadrul Proiectului "Clusterele - suport al cresterii competitivitatii operatorilor economici” – zona de dezvoltare Centru. Puteti urmari
aici si prezentarea in power-point a domnului Bagoly. Inregistrarea workshopului poate fi accesata aici. Mai jos veti regasi cea mai mare parte a interviului realizat pe aceasta tema pe care il puteti urmari integral in inregistrarea video din zona multimedia din dreapta paginii.
 
Miklos Bagoly (ASIMCOV): Proiectul [PROWOOD] asigura costurile de implementare a clusterului in teritoriu si functionarea clusterului pana in 2010. Noi vrem sa infiintam acest cluster pe baze solide reale, astfel incat dupa 2010 sa poata sa functioneze pe picioarele sale. Important este ca pana atunci sa putem face un management foarte stabil si competitiv din punct de vedere profesional. Daca am reusit aceste demersuri, clusterul in mod sigur va functiona mai departe. Este destul de greu sa convingi oamenii ca sa demontezi scepticismul pe care il au fata de aceste activitati comune din care face parte si clusterul. 

FdB: Pe ce model ati mers, managementul clsuterului – asigurat de membrii clusterului sau un management separat?
Miklos Bagoly (ASIMCOV) Am studiat [problema], in cazul clusterele care exista in Europa , in majoritatea situatiilor nu exista o reglementare juridical pentru clustere. Clusterele sunt asocieri libere. Managementul clusterelor este cel care le reprezinta din punct de vedere juridic. Managementul poate fi asigurat de o firma de sine statatoare sau de o firma creata special de cluster in scopul de a-I asigura managementul. Noi am ales varianta: o firma a asociatiei noastre (ASIMCOV, asociatia intreprinderilor mici si mijlocii din judetul Covasna) , firma CovimConsulting SRL, care asigura cadrul juridic pentru asigurarea managementului.

FdB: Cum asigurati pregatirea acestei firme pentru specificul activitatii unui cluster?
Miklos Bagoly (ASIMCOV): Asiguram diferite oportunitati pentru dezvoltarea bazelor de cunostinte ale angajatilor nostril din CovimConsulting, dar asiguram si diferite contacte internationale care ne pun la dispozitie forme de pregatire care uneori chiar nu implica niciun cost suplimentar.

FdB: Care sunt in momentul acesta problemele care i-ar aduce impreuna pe agentii economici care pot beneficia din colaborarea in cadrul clusterului?
Miklos Bagoly (ASIMCOV): Dupa 1990 ca si alte ramuri ale industriei din Romania si industria lemnului a avut o dezvoltare foarte rapida si sustinuta datorita fortei de munca teftine si a materiilor prime ieftine. Dupa ce am lasat in urma regulile pietei planificate si am intrat in competie ne-am dat seama ca nu e suficient sa lucram ieftin si sa lucram bine, ci trebuie sa avem si baza de cunostinte – deci, dezvoltarea know-how-ului. Din acest punct de vedere, toate firmele au intampinat greutati din cauza pietei libere a materiilor prime, deci am mai pierdut un atu. Chiar sunt situatii cand putem cumpara materia prima din strainatate mai ieftina decat cea din tara. Si forta de munca devine mai scumpa pe masura ce trece timpul datorita dezvoltarii si a participarii noastre la UE. In aceste conditii, firmele au inceput sa simta nevoia asocierii. Aceasta asociere nu exclude competitivitatea. Daca sunt in cadrul clusterului firme care au aceasta idée – trebuie eliminate de la inceput. Este concurenta libera. In schimb, clusterul asigura accesul la materie prima, accesul la know-how, accesul la forta de munca in mod egal pentru toti membrii. 

FdB: Care este principala piata de desfacere pentru produsele industriei lemnului din acest judet?
Miklos Bagoly (ASIMCOV) : Pana acum am avut majoritatea produselor – la export. Pot nominaliza Germania, Elvetia, Ungaria, Franta, Olanda. Dupa un timp ne-am dat seama ca nu e de neglijat nici piata interna. A inceput si piata interna sa ceara produsele. Acum a mai scazut putin din intensitate, din cauza crizei, dar speram ca e temporar. 

FdB: Cat din productia lemnoasa obtinuta se vinde intr-o forma mai putin prelucrata si cat – cu un grad de prelucrare mai mare?
Miklos Bagoly (ASIMCOV) : Intrebarea este buna si binevenita. Noi luptam in continuare pentru a prelucra in mod integral material lemnoasa, ca sa nu vindem sub forma de busteni. In primul rand, cand s-a liberalizat comertul am luptat pe plan legislative sa obtinem sa nu vindem lemn neprelucrat, dar in conditiile pietei libere nu putem aplica asemenea restrictii. In schimb, datorita faptului ca am intrat pe o piata cu competitivitate ridicata cu tehnologie invechita – vrem sa accesam diferite forme de finantare ca sa putem asigura firmelor dezvoltarea tehnologica necesara pentru a putea ramane pe piata si a putea prelucra materia prima integral in judet.
<< _BACK

Galerii

 • Interreg Danube Proiect-ACCELERATOR Kick off meeting
 • 20 de ani de la înființarea ASIMCOV
  20 de ani de la înființarea ASIMCOV
 • Festivalul Verzei editia a V-a
  Festivalul Verzei editia a V-a
 • XIV.Parada Cârnaților
  XIV.Parada Cârnaților
 • IX. Festivalul preparatelor la ceaun (03.09.2016)
  IX. Festivalul preparatelor la ceaun (03.09.2016)
 • Zilele Sfântu Gheorghe (22.04.2016)
  Zilele Sfântu Gheorghe (22.04.2016)
 • Club Cafe (25.02.2016)
  Club Cafe (25.02.2016)
 • Club Cafe (28.01.2016)
  Club Cafe (28.01.2016)
 • Conferința finală a proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est” (24.11.2015)
  Conferința finală a proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est” (24.11.2015)
 • Festivalul Verzei (11.10.2015)
  Festivalul Verzei (11.10.2015)