Association of Small- and Medium Size Enterprises of Covasna County

Sistemul Lohn, protejat de criză
 
Ministrul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM-urilor), Comerţului şi Mediului de Afaceri, Constantin Niţă, s-a aflat la finele săptămânii trecute în judeţul Covasna, ca invitat la cea de-a VIII-a ediţie a Zielor Întreprinzătorilor de la Târgu Secuiesc.

Ministrul Constantin Niţă a vorbit la Târgu-Secuiesc despre actuala criză economică şi financiară şi despre ceea ce trebuie să facă mediul de afaceri pentru a trece cu bine de această perioadă, arătând, în acest sens, că ministerul pe care îl reprezintă va prezenta Guvernului, în septembrie, un pachet de şase legi referitoare, printre altele, la legea holdingului, cea a lobbyului, a Registrului unic de control şi a patronatelor.
Potrivit ministrului IMM-urilor, printre măsurile prevăzute pentru perioada următoare se află anularea, din ianuarie 2010, a impozitului minim pe cifra de afaceri, precum şi neimpozitarea profitului investit şi menţinerea cotei unice, vizându-se prin acestea o diminuare a pierderilor înregistrate de către IMM-uri.
 
 100 de mii de IMM-uri, afectate direct de criză
Constantin Niţă a declarat că, din cele peste 600 de mii de întreprinderi existente în România, la sfârşitul semestrului I al acestui an au fost închise sau şi-au suspendat activitatea aproximativ 100 de mii.
„E un număr destul de ridicat, eu sper să coboare, prin anularea impozitului minim, neimpozitarea profitului minim investit, reducerea perioadei de accesare a fondurilor, păstrarea cotei unice, programul Rabla pentru persoane fizice şi juridice. Toate aceste măsuri sunt îndreptate spre diminuarea căderii economice a tututor IMM-urilor“, a explicat ministrul, potrivit căruia cele mai afectate de criză domenii au fost cele ale construcţiilor, industriei, serviciilor şi comerţului. În perioada de criză, ministrul consideră că oamenii de afaceri trebuie să-şi restrângă atât cheltuielile administrative cât şi fondurile de salarii, astfel încât să nu existe foarte multe disponibilizări şi să se treacă cu bine de aceasta.
  
Criza, benefică sistemului Lohn
Constantin Niţă consideră că actuala criză economică nu va duce la dispariţia fabricilor în sistem Lohn, ci chiar ar putea atrage spre România alte firme străine, ţara noastră reprezentând încă o atracţie în ceea ce priveşte costul forţei de muncă.
„Această criză economică poate fi un avantaj pentru România, în sensul că foarte multe fabrici, din Germania şi alte state occidentale, îşi relocă activitatea în România (…). Lohnul nu va putea să dispară niciodată, pentru că, atâta timp cât preţul forţei de muncă este la un anumit nivel – convenabil pentru investitori, el va fi păstrat în acea zonă, pe o perioadă cât forţa de muncă şi profitul vor fi unele rezonabile”, a declarat ministrul.
Judeţul Covasna a fost numit “Valea pantalonilor”, datorită celor 13 fabrici producătoare de pantaloni existente aici, majoritatea acestor afaceri fiind unele străine. Până în 2008, în fabricile de pantaloni din Covasna lucrau aproximativ 7.000 de muncitori, realizând, zilnic, 30.000 de pantaloni, marfă pentru export, aproape în totalitate.
Criza însă a atins şi fabricile de pantaloni, care au redus din cheltuieli şi din personal, pentru a face faţă acestei perioade grele.
Zilele Întreprinzătorilor de la Târgu Secuiesc au fost organizate de Asociaţia ASIMCOV, în colaborare cu Consiliul Judeţean Covasna şi Consiliul Local Târgu Secuiesc, la expoziţie fiind prezente peste 40 de firme.
<< _BACK

Galerii

 • Interreg Danube Proiect-ACCELERATOR Kick off meeting
 • 20 de ani de la înființarea ASIMCOV
  20 de ani de la înființarea ASIMCOV
 • Festivalul Verzei editia a V-a
  Festivalul Verzei editia a V-a
 • XIV.Parada Cârnaților
  XIV.Parada Cârnaților
 • IX. Festivalul preparatelor la ceaun (03.09.2016)
  IX. Festivalul preparatelor la ceaun (03.09.2016)
 • Zilele Sfântu Gheorghe (22.04.2016)
  Zilele Sfântu Gheorghe (22.04.2016)
 • Club Cafe (25.02.2016)
  Club Cafe (25.02.2016)
 • Club Cafe (28.01.2016)
  Club Cafe (28.01.2016)
 • Conferința finală a proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est” (24.11.2015)
  Conferința finală a proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est” (24.11.2015)
 • Festivalul Verzei (11.10.2015)
  Festivalul Verzei (11.10.2015)